Terveisiä Kanta-Hämeen sosiaalihuollon foorumista!

”Kirjaa minusta jotain hyvää!” Näin oli eräs sosiaalityön asiakas toivonut asiakastapaamisella. Niin, kirjauksilla on merkitystä – asiakkaille, ammattilaisille, johdolle, ja koko hyvinvointialueen sosiaalihuollon tiedonmuodostukselle. Asiakkaalle on merkityksellistä hänen kokonaistilanteensa tavoittaminen, elämäntilanteen haasteiden ja palvelutarpeiden tunnistaminen sekä niihin vastaaminen, mutta myös yksilöllisten vahvuuksien ja voimavarojen – sen ”hyvän” – tunnistaminen ja kirjaaminen.

Tästä lähdettiin liikkeelle eilen iltapäivällä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Oma Hämeen ja Pikassoksen yhteistyössä toteuttamassa jo kuudennessa sosiaalihuollon foorumissa. Tällä kertaa teemana oli siis sosiaalihuollon kirjaaminen. Foorumiin kutsuttiin nyt mukaan ensimmäisen kerran työikäisten palveluita laajemmin kaikkien sosiaalihuollon palvelutehtävien toimijat. Meitähän olikin linjoilla enimmillään 150 osallistuja – ihan mahtavaa Oma Häme! 😊

 Foorumi-iltapäivä rakentui tuttuun tapaan yhteisesti virittävistä sanapilvistä, johdon tervehdys- ja loppureflektiopuheenvuoroista, johdattelevista asiantuntija-alustuksista, kehittäjien ja kirjaamisasiantuntijan kommenttipuheenvuoroista – sekä vireästä yhteisestä keskustelusta. Oma Hämeessäkin on päästy jo hyvään vauhtiin sosiaalihuollon rakenteisen kirjaamisen alueellisten ja paikallisten koulutusrakenteiden organisoinnissa. Loppuvuodesta hyvinvointialueella ollaan ottamassa käyttöön uusi asiakastietojärjestelmä Saga. Ai niin, ja se Kanta-liittyminenkin nyt toden teolla jo häämöttää. Mikä sosiaalihuollon asiakastiedonhallinnan supervuosi tämä siis onkaan!

 Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tasolla on tehty viime aikoina valtavasti suunnittelutyötä kirjatun tiedon hyödyntämisen kokonaisinfran ja tietojohtamisen rakentumiseksi. Oma Hämeen tieto- ja vaikuttavuusjohtaja Katja Antikainen avasi tätä kiinnostavaa kokonaisuutta tietoaltaineen ja kirjaamisen automaatioratkaisuineen sekä tekoälykehittelyineen. Antikainen sanoitti oivaltavasti myös sitä, miten sosiaalihuollon laadukas rakenteinen kirjaaminen on yksi peruskivi koko sote-uudistuksen keskeisten tavoitteiden saavuttamisessa:

-Yhtenäiset kirjaamistavat konkretisoivat niitä yhdenvertaisuuden näkökulmasta tavoiteltuja yhtenäisiä toimintamalleja.

-Kattava ja riittävien tietojen kirjaaminen mahdollistaa asiakasohjauksen kautta sekä asiakkaiden tarpeen mukaisen ohjautumisen palveluissa, että kerralla oikeaan palveluun ohjautumisen.

-Kirjattuja tietoja hyödynnetään alueille jaettavan rahoituksen laskennassa tarvekertoimen kautta.

-Kirjattuja tietoja analysoimalla voidaan selvittää ja hoitaa riskitekijöitä varhaisessa vaiheessa, sekä selvittää ja keskittyä vaikuttavimpiin toimintamalleihin.
 
Antikaisen puheenvuoroa ja koko foorumipäivän antia kommentoinut pitkänlinjan sosiaalityöntekijä ja johtaja, nykyinen sosiaalihuollon erityisasiantuntija Katri Pellinen totesikin, että tiedontuotantoon ja kirjaamiseen on suhtauduttava vakavasti. Kirjaaminen on tiedon välittämistä. Tietoallas ja kirjaaminen koskevat meitä kaikkia. Sosiaalihuoltoonkin on tullut vaikuttavuuden velvoite. Meillä on meneillään toimintakulttuurin muutos. Rakenteinen kirjaaminen tekee Katrin mukaan kirjaamisesta ”täräkämpää”, mikä on hyvä asia. Rakenteinen kirjaaminen haastaa meidän aivot kuitenkin uuteen asentoon, mikä voi olla aluksi rasittavaa, mutta helpottuu ajan myötä. Katri kannustikin kaikkia suhtautumaan ilolla kirjaamiseen ja rakenteiseen kirjaamiseen!
 
Foorumiemäntinä toimivat sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattori Katja Raikas Oma Hämeestä ja kehittämispäällikkö Seija Junno Pikassoksesta. Tapahtuman muina puuhanaisina olivat Oma Hämeestä Katri Pellinen, rakenteellisen sosiaalityön asiantuntija Anu Ropponen ja Pikassoksesta Kansa-koulu 5 -hankkeen aluekoordinaattori, kehityspäällikkö Anni Kuhalainen. Kiitos Oma Hämeen kumppanit tästä hienosta foorumi-iltapäivästä! ❤

sisään Ajankohtaista
Blogimme
Arkistoi
Koetut toimeentulon vaikeudet ja talouteen liittyvät tunteet lapsiperheiden arjessa ja kohtaamisissa -webinaari