Talouden taitoja koko perheelle yhdessä eli TALTU-hankkeen loppuseminaaria vietettiin pari viikkoa sitten – lämmin kiitos vielä kaikille osallistujille! Loppuseminaarissa julkistettiin myös TALTU-hankkeen matkalta koostetut suositukset lapsiperheitä kohtaaville ammattilaisille: Kokemus yhteisenä voimavarana ja Suosituspolku lapsiperheitä kohtaaville ammattilaisille talousnäkökulmalla. Suositukset löytyvät nyt Innokylästä sekä Pikassoksen aineistopankista: TALTU-hankkeen suositukset, joten käythän nappaamassa suositukset itsellesi talteen! Toiveenamme on, että suositukset toimisivat ammattilaiselle huoneentauluina, joista olisi helppo tarkistaa ennen kohtaamista, kohtaamisissa ja kohtaamisen jälkeen lapsiperheiden talousymmärtävään kohtaamiseen liittyvät tekijät. Suositusten lähtökohtana on hankkeen tavoitteen mukaisesti lähestyä taloutta totutusta säästämispuheesta poikkeavasti ja kiinnittää huomiota rahan käyttöön liittyviin tunteisiin, ammattilaisen rooliin sekä talousasioiden käsittelemisen vaikutuksiin ihmisten välisissä suhteissa.
Kokemus yhteisenä voimavarana -suositukseen on koottu talousymmärtävään kohtaamiseen liittyvät ainekset. Hankkeessa tärkeässä roolissa ovat olleet kokemustoimijat Tiina ja Tuuli, jotka ovat olleet osa viikoittaisia TALTU-tiimejä ja sisältöjen luomista. Näemme tärkeänä, että kokemustietoa hyödynnettäisiin aktiivisesti osana asiakas- ja kehittämistyötä. Kokemus ei mielestämme ole ihmistä määrittelevä tarina tapahtumissa, vaan se on hyvin kokonaisvaltaista, ymmärrystä syventävää ja laajentavaa yhdessä tekemistä.
Talousymmärtävässä kohtaamisessa keskiössä on talouden tarkasteleminen asiakkaan elämänkulussa ja asiakkaan itsensä sanottama kokemus. Voisiko asiakastyössä hyödyntää talouden tarkastelua asiakkaan elämänkululla? Hankkeessa elämänkulkutyöskentelyä on tehty esimerkiksi siten, että yksi toimii oman elämänkulkunsa kuvaajana, yksi kirjaajan roolissa ja yksi tarkentavien kysymysten esittäjänä. Keskeisessä roolissa ovat kuuntelu, kiireetön kohtaaminen, luottamus sekä ei-tietämisen tilassa oleminen.
Myös ammattilaisen on tärkeää tiedostaa talouden kokemuksia ja talouteen liittyviä tunteita elämänsä varrella, sillä oma suhteemme rahaan ja talouteen on muodostunut erilaisissa elämäntapahtumissa, suhteissa ja vuorovaikutuksessa, joita tuomme mukanamme myös kohtaamisiin. Millaisia sanavalintoja käytämme ja millaisia asenteita välitämme päivittäin eteenpäin?
TALTU-hankkeen sloganiksi on muodostunut, että talous on meidän kaikkien asia, ja tämän vuoksi talous ja lasten näkökulma talouteen on tärkeää ottaa systemaattisesti puheeksi aina, kun kohtaamme lapsiperheitä. Suosituspolulla olemme kuvanneet, miten ennen kohtaamista on tärkeää tunnistaa mahdolliset ennakkoasenteet, oma rahatarina, tunteet sekä valta-asema. Kohtaamisissa näemme tärkeänä toimeentulovaikeuksien tutkimuksellisten riskitekijöiden tunnistamisen, talouteen liittyvien tunteiden, kuten häpeän ja stressin, huomioimisen sekä lapsen mukaan ottamisen taloudesta keskusteltaessa. On tärkeää, että selvitämme yhdessä perheen kanssa taloudellista tilannetta ja tuemme perheitä esimerkiksi lapselle mielekkään vapaa-ajan toiminnan kartoittamisessa. Muistetaan myös se, että pelkästään mahdollisuus kertoa taloudellisesta tilanteesta voi vähentää stressiä – jokaisella kohtaamisella onkin merkitystä!
Taloudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tulee keskustella työyhteisössä. Huolta herättävistä tai hyvistä käytänteistä on tärkeää raportoida eteenpäin, esimerkiksi sosiaalisen raportoinnin kautta. Lapsiperheiden toimeentulovaikeuksiin liittyy rakenteellisia haasteita ja niihin liittyvissä ratkaisuehdotuksissa sosiaalihuollon näkökulma on tärkeä ja olennainen – tämän vuoksi raportoiminen eteenpäin on myös merkityksellistä.
Suositusten laadinnassa keskeisessä roolissa ovat olleet paitsi tiimimme mahtavat kokemustoimijat Tiina ja Tuuli, niin myös kohdatut lapset, nuoret ja aikuiset sekä monipuoliset verkostot, joiden kanssa olemme saaneet hanketyötä tehdä. Haluammekin TALTU-tiimissä kiittää kaikkia pysähtymisestä talouden ja lapsiperheiden äärelle hankevuoden aikana. Muistetaan jatkossakin pitää lapsi keskiössä, normalisoidaan perheiden erilaisia taloustilanteita sekä luodaan toiveikkuutta jokaisen lapsen ja nuoren tulevaisuudelle!
sisään Ajankohtaista