Terveisiä Taloussosiaalityön verkoston tapaamisesta!
Linjoille saapui noin 10 taloussosiaalityöstä kiinnostunutta sosiaalialan ammattilaista Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä ja Satakunnasta. Aluksi kuultiin hieman, mitä eri alueilla on ajankohtaista taloussosiaalityön areenalla. Kanta-Hämeessä on alkanut Talousneuvola-toiminta ja Satakunta on seuraamassa perässä. Pirkanmaalla toiminta on vauhdissa ja sille on selvästi tarvetta. Satakunnassa erityisesti Porissa on käynnissä aktiivinen asumisneuvonnan kehittäminen. Verkoston jäsenet ovat tehneet havaintoja velkaantumisen sekä ruoka-avun tarpeen lisääntymisestä. Asumisen vaikeuksien aprikoidaan tulevan voimalla näkyville vasta hieman viiveellä. Asumisen ongelmista on uutisoitu erityisesti Pirkanmaan ja Tampereen alueen osalta. Taloushaasteet ja niiden aiheuttamat asumisen ongelmat näkyvät eri alueiden sosiaalisissa raportoinneissa. Ammattilaisten kouluttamiselle on tarvetta ja siihen onkin panostettu eri puolilla.
Tapaamisen teemaksi oli valikoitunut ”Talous ja ero”. Teeman taustalla on tieteellisestikin todettu havainto siitä, että talous ja talousvaikeudet kytkeytyvät monin tavoin eroon, ja toisin päin. Tampereen Ensi- ja turvakodin johtaja Milka Suunnittu-Sakari saapui alustamaan aiheesta. Milka vinkkasi https://taloudellinenvakivalta.fi/ -sivustosta, jossa on reilusti laadukasta materiaalia. Milkan puheenvuoro toi hyvin ilmi, kuinka moninaisesta ilmiöstä taloudellisessa väkivallassa on kyse sekä miksi taloudellinen väkivaltaa on tunnistettava ja miksi siihen on puututtava. Taloudellinen väkivalta on todetusti vakavaa väkivaltaa ennakoivaa.
Milka puhui hienosti keinoista puuttua väkivaltaan ja tukea väkivallan uhria – niitä on. Tärkeää on kuitenkin muistaa näihin tilanteisiin liittyvät tunteet ja ihmissuhteiden kompleksisuus.
Keskustelussa Milkan puhumat asiat tunnistettiin tutuiksi sekä pohdittiin taloudellisen väkivallan yleistymistä, kun ihmisten taloudelliset tilanteet kiristyvät muun muassa monenlaisten leikkausten myötä. Keskustelussa käytiin myös pohdintaa ihmisten tukemisesta palvelujärjestelmämme raameissa ja moninaisissa verkostoissa – ei aivan yksinkertaista eikä missään nimessä helppoa.
TALTU-hankkeemme koordinaattori Riikka Ritala valotti tutkittua tietoa ja tilastoja liittyen talouden ja eron yhteyteen. Aiheesta on olemassa runsaasti tietoa eri näkökulmista. Riikka herätteli pohtimaan lasten eriarvoista asemaa yhteiskunnassamme, kun esimerkiksi sosioekonomisen tausta on huomattu vaikuttavan lapsen asumisjärjestelyihin. Raha ja ero kytkeytyvät toisiinsa ennen eroa, eron aikana sekä eron jälkeen. Riikka puhui myös kerrostuneesta häpeästä. Miten lapsille tulisi puhua erosta, rahasta tai erosta ja rahasta?
Pohdimme yhdessä, miten a) ottaa puheeksi talous, kun asiana on ero, b) ottaa puheeksi ihmissuhteet, kun asiana on talous sekä c) ottaa puheeksi lapset, kun asiana on ero ja/tai talous. Verkoston jäsenet vaihtoivat kokemuksia siitä, millainen rooli rahalla on ihmissuhteissa ja niiden kiemuroissa. Vanhemmat voivat olla järjestelmämme silmissä ja käytännöissä hyvin eriarvoisessa asemassa. Rakenteemme eivät tunnista taloudellisen tuen tarvetta, joka johtuu rahaan liittyvistä riidoista. Iltapäivän aikana saimme koottua kiinnostavia käytännön vinkkejä ammattilaisilta ammattilaisille.
Joulukuun verkostotapaaminen 2.12.2024 klo 13-15.30, nähdään!