Taloussosiaalityö, miksi siitä pitää puhua?

Taloussosiaalityö – miksi siitä pitää puhua?

Meillä on käynnissä Talouden taitoja koko perheelle yhdesä eli TALTU -hanke, lisäksi ylläpidämme ylimaakunnallista Taloussosiaalityön verkostoa. Taloussosiaalityö on siis meille sydäntä lähellä oleva aihe, mutta miksi?

Satakunnan TALTU-hanke ja Leader Karhuseudun FYFFEE! -toiminta pitivät ensimmäisen taloussosiaalityön ja talouden hallinnan teemoihin pureutuvan Toivon tasapaino -puolenkuun info -tilaisuuden ystävänpäivänä.

FYFFEE! -toiminnan talousasiantuntija, sosiaalityöntekijä Outi Rantanen puhui viisaita talouden merkityksestä ihmiselämässä, yhteisöjen toiminnassa sekä yhteiskunnassa. Taloudella on suuri merkitys sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Taloudelliset toimintaedellytykset kietoutuvat ihmiselämän jokaiseen osa-alueeseen. Taloussosiaalityö keskittyy taloudellisen toimintakyvyn vahvistamiseen eli sillä pyritään edistämään ihmisen, perheen tai yhteisön mahdollisuuksia selvitä arjessa ja hallita omaa elämää. Taloussosiaalityö kytkee taloudellisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisen sosiaalialan työhön.

Taloudellinen hyvinvointi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, muistutti Outi Rantanen. Taloudellinen hyvinvointi on kykyä selvitä arjen talouden hallinnasta, vapautta tehdä valintoja, mahdollisuutta hankkia muutakin kuin ehdotonta välttämätöntä sekä kykyä selviytyä taloudellisista kriiseistä.

Raha-asioiden puheeksi ottaminen ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin ja voi olla vaikeaa. Toisaalta taloudellinen hyvinvointi on laajasti heikentynyt viime aikoina – niistä puhumista todella tarvitaan nyt enemmän kuin ehkä koskaan. Taloudesta puhuminen on elämästä ja arjesta puhumista, ei pelkästään rahasummien miettimistä. Puhumalla käytössä oleva rahamäärä ei muutu, mutta se voi helpottaa ahdistusta ja lisätä rohkeutta hakea tarvittaessa apua, Outi kiteytti.

Tiesitkö? TALTU-hanke eli Talouden taitoja koko perheelle yhdessä -hanke on Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen hallinnoima, Oikeusministeriön rahoittama vuoden hanke. Hanketta toteutetaan kolmella alueella: Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa. Taloussosiaalityö kiinnostaa, ja siihen on tarjolla iso määrä erilaisia työkaluja, mutta silti se tuntuu monesta ihmisiä kohtaavasta ammattilaisesta vaikealta. Olemme pohtineet, että jotain tästä kokonaisuudesta puuttuu. TALTU-hankkeeseen lähdemme sillä oletuksella, että tämä puuttuva palanen on osallisuuden, vuorovaikutuksen ja tunteiden huomioimisen luoma kokonaisuus. TALTU-hankkeessa tavoitellaan uudenlaista työotetta rahasta puhumiseen ja taloussosiaalityön välineeksi. Tekemisemme pohjaa tutkittuun tietoon, ja toimii samalla sen pohjana – hankkeeseen liittyy olennaisesti käytäntötutkimuksen tekeminen kehittämisprosessista. TALTU-hanke tavoittelee myös tiedon lisäämistä talouden taitoihin liittyen.

~ MLH

sisään Ajankohtaista
Blogimme
Arkistoi
Jälkihuollon asiakasraati kokoontui Satakunnassa!