Kerran väkivaltainen, aina väkivaltainen?

Perjantaina Muutokseen pyrkivä sosiaalityö -sarjassa aiheena Kerran väkivaltainen, aina väkivaltainen? Käytännön alustajan puheenvuoroa saapui pitämään Vesa-Matti Lehtinen, Satakunnan Sininauhan Aggredi Satakunta -toiminnan väkivaltatyön asiantuntija.

Vesku Lehtinen kertoi hänen asiakkaidensa väkivallan taustalla olevan lapsuudessa opittuja toimintamalleja, uhrikokemuksia ja uhrista tekijäksi -kehitys, päihteet, huumemaailman pakkotilanteet kuten velanperintään ja maineeseen liittyvät asiat sekä järjestäytyneen rikollisuuden toimintatavat.

Aggredin toiminnasta kertoessaan Vesku kuvasi, ettei asiakkuuden alkaessa rikosrekisterillä, lähtötilanteella tai diagnooseilla ei ole merkitystä – ihminen saa itse kertoa oman tarinansa ilman leimaa, syyllistämistä tai tuomitsemista. ”Olemme luvanneet, että toimiston seinät kaatuu, ennen kun me alamme kauhistelemaan tai kaadumme.”. Asiakkaat ovat kuvanneet, ettei Aggredi-tapaamisessa kerrotuista asioista voi puhua missään muualla.

Työhön liittyy identiteetin muutostyötä sekä vanhoja toimintamallien tunnistamiseen ja uusien toimintatapojen opettelua. Linnakundin tai väkivaltarikollisen identiteetin omaksunut ihminen tarvitsee tukea nähdäkseen muita mahdollisia identiteettejään. Työtä tulee tehdä kokonaisvaltaisesti, väkivaltaan kuuluu paljon asioita elämän eri osa-alueilta.

Aggredin asiakkaiden kertomusten mukaan vankiloiden resurssipula, kuntouttamisen puutteet ja tuen vähyys vankiloissa, leima, kohtaamattomuus ja luottamuksen puute sekä vähäinen usko muutoksen mahdollisuuteen ovat tekijöitä, jotka vaikeuttavat irtaantumista.

Väitöskirjatutkija Rosa Karjalainen Tampereen yliopistosta tutkii sosiaalityötä vankilasta vapautumisen vaiheissa. Rosa kuvaa, että rikos tapahtuu aina sosiaalisessa kontekstissa, siihen liittyy yksilöiden lisäksi yhteiskunta ja yhteisö. Väkivaltaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. varhaisen tuen saatavuus, seuraamukset, yhteisöjen valmiudet, poliittiset päätökset ja eri toimijoiden välinen yhteistyö. Rosa esitteli puheenvuorossaan rikollisuuden teoreettisia jäsennyksiä, eli teorioita siitä, mitä väkivallan taustalla on. Rosa jakoi puheenvuoronsa loppuun runon, joka muistutti siitä, että tälläkin hetkellä, kun istumme tässä, vanki lusii. 

Katso tallenne: https://youtu.be/JHt2BmvBqGw

sisään Ajankohtaista
Blogimme
Arkistoi
Tervetuloa Pirkanmaan yhteisösosiaalityön iltapäivään 30.5.2024!