Kansa-koulu 5-hanke päättyy – mitä saatiin aikaan?

Yhden aikakauden päätös on nyt käsillä  kun Kansa-koulu 5 -hanke päättyy maaliskuun lopussa. Osaamiskeskusten yhteistyöllä toteuttamat Kansa-koulu-hankkeet ovat vuodesta 2015 tukeneet organisaatioita sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisessä valmentamalla tuhansia kirjaamisasiantuntijoita, tuottamalla monipuolisia materiaaleja sekä verkostoimalla kirjaamisen kehittäjiä yhteen. Kansa-koulu 5 -hankkeessa keskityttiin erityisesti tiivistämään kansallista kehittämistyötä ja tarjoamaan tukea hyvinvointialueille ja yksityisille palveluntuottajille, jotta kirjaamisen kehittämisen rakenteita saataisiin muodostettua. Toki uusia kirjaamisasiantuntijoitakin valmennettiin yli 700, joten tämä työ oli edelleen merkittävässä roolissa. 

Kansa-koulu-hankkeet ovat olleet iso ponnistus sosiaalialan osaamiskeskusverkostolta, jossa työtä on tehty lyhyissäkin pätkissä ja varsin pienellä rahoituksella. On ollut melkeinpä uskomatonta, miten hanke on kerta toisensa jälkeen löytänyt tekijäjoukkoonsa niin sitoutuneita kirjaamisen kehittämisen ammattilaisia eikä vähiten siitä syystä, että suurin osa hankeväestä on toiminut osa-aikaisena hankkeessa. Kehittämistyöstä on saatu koottua helminauha, jossa edellisen hankkeen toimista on pystytty miltei suoraan jatkamaan uuteen. On ollut suuri ilo työskennellä sosiaalialan kehittämistyön huippuosaajien kanssa, kiitokset siis koko kansa-koulun hankeväelle!   

Hyvinvointialueilla kirjaamista kehittävät kirjaamiskoordinaattorit ja muut avainhenkilöt ja heidän kanssaan tehtävä aluetyö on ollut näin Kansa-koulun aluekoordinaattorin näkökulmasta se koko toiminnan pihvi. Säännölliset tahdistuspalaverit ja dialogi, yhdessä kehittäminen on ollut varmasti molemminpuolinen oppimiskokemus. Yhdessä on pähkäilty kehittämistyön lainalaisuusia, haasteita, sudenkuoppia, iloja ja riemuja, onnistumisiakin! Kirjaamisen rakenteita on saatu muodostettua kaikille Pikassos-alueen hyvinvointialueille ja kehittämistyö on lähtenyt upeasti käyntiin! Jokaisella hyvinvointialueella on koottu kirjaamisasiantuntijoita yhteen ja tehty hyviä koulutussuunnitelmia kirjaamisosaamisen lisäämiseksi. Sosiaalihuollon kirjaaminen on nostettu keskusteluihin, mikä on ollut Kansa-koulun tärkein tavoite kautta vuosien. Erityiskiitos teille kaikille yhteistyöstä Riikka, Anu, Katri, Katja, Marjaana, Maija ja Heli!

Tätä kirjoittaessani odottelemme vielä Kansa-koululle jatkohankepäätöstä koskien pientä RRP-lisärahoitusta kirjaamisen peruskurssin toteuttamiseen tälle vuodelle. Jatkorahoitus ei kuitenkaan mahdollista Kansa-koulun muiden toimien jatkumista, joten sikäli on aika kääntää uusi lehti kirjaamisen kehittämisessä. Kantaan liittymisen velvoiteaikatauluja on esitetty pidennettävän, joten kehittämistyölle on edelleen paikkansa juuri tässä hetkessä. Kirjaamisen kehittäminen ei ole pikamatka, vaan maraton. On ollut ilo olla osa tätä matkaa ja toivotan kaikille tsemppiä ja kestävyyttä jatkossakin <3

 ~ Anni Kuhalainen

sisään Ajankohtaista
Blogimme
Arkistoi
Terveisiä Oma Hämeen RAKE-päivästä!