Ajatuksia harjoittelusta ja poimintoja kehittämistehtävästä

Heippa! Täällä kirjoittelee Salla Kanta-oksa, Pikassoksen sosiaalityön harjoittelija kesän ajalta. Nyt olen jo hiljalleen jatkamassa muihin tehtäviin, mutta tässä vielä joitakin poimintoja kehittämistehtävästäni. 😊

Suoritin harjoitteluni osana TALTU-hanketta, ja tehtäväni oli kerätä tietoa sekä maahanmuuttajaperheiden taloudellisesta tilanteesta että perheiden sisäisestä vuorovaikutuksesta. Harkkatehtäväni pohjalta voidaan todeta, että köyhyys ja taloudelliset haasteet ovat maahanmuuttajaperheillä yleisempiä kuin kantasuomalaisilla perheillä. Ulkomaalaistaustaisten lasten köyhyysriski on yli nelinkertainen verrattuna suomalaistaustaisiin lapsiin. Maahanmuuttajaperheissä köyhyys kytkeytyi useammin työttömyyteen kuin suomalaistaustaisissa perheissä. (Rintala, Siirniö ja Vaalavuo 2023.)
Vuorovaikutukseen liittyvää tutkimusta läpi kahlatessani törmäsin toistuvasti siihen havaintoon, että erityiset haasteet maahanmuuttajaperheiden sisällä kytkeytyvät lasten ja vanhempien eriaikaiseen kotoutumiseen. Kotoutuminen ja uuden kulttuurin haltuunotto ovat lapsille monesti helpompia kuin vanhemmille, ja seurauksena voi olla, että lapset ja vanhemmat elävät lopulta keskenään hieman erilaisissa todellisuuksissa. Näistä erilaisista todellisuuksista saattaa lasten ja vanhempien välille nousta konflikteja. (kts. esim. Heikkilä-Daskalopoulos 2008.)

Mitä tämä sitten TALTU-hankkeen kannalta tarkoittaa? Itse pohdin lopulta muun muassa seuraavaa: Maahanmuuttajien köyhyyden on todettu liittyvän erityisesti työttömyyteen, jolloin kyseessä on myös rakenteellinen haaste. TALTU herättää pohtimaan, että onko olemassa jotain keinoja vastata tähän rakenteelliseen haasteeseen yksittäisten asiakaskohtaamisten kautta. Entä millaisia keinoja ammattilaisilla on tukea maahanmuuttajaperheitä tilanteissa, joissa eriaikainen kotoutuminen aiheuttaa myös talouden suhteen haasteita vuorovaikutuksessa?
TALTUssa tuotetaan hankkeen lopuksi käytäntösuositus ja ohjeita talouteen kytkeytyvään työskentelyyn. Voi siis olla, että näihin minun harkkatehtävääni liittyviin pohdintoihinkin saadaan lisää vastauksia käytäntösuosituksen myötä. 😊



Lähteet:
Heikkilä-Daskalopoulos, Sanna (2008): Maahanmuuttajataustaiset lapset ja perheet palvelujärjestelmässä – asiantuntijoiden näkökulmia. Lastensuojelun Keskusliitto.
Rintala, Liina; Outi Sirniö & Maria Vaalavuo (2023): Ulkomaalaistaustaisten lasten osuus köyhyysriskissä olevista lapsista on kasvanut. Suomen sosiaalinen tila 6/2023. Tutkimuksesta tiiviisti 39/2023. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.

sisään Ajankohtaista
Blogimme
Arkistoi
Kannanotto sosiaalityön professiojohtamisen puolesta / Satakunta