Pikassoksen toimintaa Pirkanmaalla vuonna 2017

Pirkanmaalla kehittämistoimintaa toteutetaan pääosin yhteistyöfoorumeiden, työkokousten, selvitysten sekä hankkeiden avulla. Pikassos tukee tarvittaessa ylikunnallisten palvelukokonaisuuksien ja kehittämishankkeiden suunnittelua. Vuonna 2017 sosiaalialan osaamiskeskus osallistuu mm. sote-uudistuksen valmisteluun.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyökysymyksiä käsitellään Pikassoksen ja Pirkanmaan perusterveydenhuollon yksikön työkokouksissa. Lisäksi Tampereen kaupunki, Tampereen ammattikorkeakouluTampereen yliopisto ja Pikassos toteuttavat verkostona Tampere Praksista, jolla edistetään sosiaalialan opetuksen, tutkimuksen ja käytännön yhteistyötä sekä kehitetään toimivia työmuotoja.

Tammikuussa Pirkanmaan sosiaalitoimistojen ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen edustajat kokoontuivat yhteistyökokoukseen Tampereen pääpoliisiasemalle. Aiheena oli poliisien ja sosiaalityöntekijöiden yhteistyö lapsia koskevissa asioissa. Helmikuun puolivälissä Tampereella järjestettiin Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Satakunnan sosiaalipäivystysten kehittämispäivä, jossa aiheena olivat sote- ja päivystysuudistukset sekä lasten seksuaali- ja pahoinpitelyepäilyihin liittyvä ammatillinen yhteistyö. 

Kuntaedustajista koostuva maakunnallinen sosiaalialan kehittäjäryhmä linjaa sosiaalityön kehittämistä ja toimii tiedonvaihdon foorumina. Toimintaa ovat tukeneet keväällä 2017 työikäisten sosiaalipalvelujen rukkasryhmä sekä lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja lastensuojelun rukkasryhmä. Keväällä työrukkasryhmät ovat työstäneet materiaalia Pirkanmaa2019 -esivalmistelun loppuraporttiin. Syksystä lähtien ne ovat olleet osa Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöryhmiä. Työikäisten sosiaalipalvelujen rukkasryhmä on toiminut Päihde- ja mielenterveyspalvelujen sekä työikäisten sosiaalipalvelujen -teemaryhmän alatyöryhmänä. Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja lastensuojelun rukkasryhmä on toiminut Lasten ja perheiden palvelujen -teemaryhmän alatyöryhmänä. 

Kehittäjäryhmän materiaalit vuodelta 2016 ovat luettavissa seuraavien linkkien kautta: 1) Ikäihmisten palvelujen diat; 2) Aikuissosiaalityön diat; 3) Lasten ja lapsiperheiden sosiaalipalvelujen diat; 4) Sosiaalihuollon palvelutarvearvio-lomake Pirkanmaalle; 5) Toimintaympäristön kuvausta, kevät 2016; 6) Esityksiä keskitettäviksi sosiaalipalveluiksi, kevät 2016.

Pirkanmaalla toimii tällä hetkellä useita kehittämishankkeita. Pirkanmaan kunnat osallistuvat valtakunnalliseen Kansa-koulu-hankkeeseen ja valtaosa kunnista myös PRO SOS -hankkeeseen. Vuodenvaihteessa 2016-2017 Pirkanmaalla toimintansa aloittivat STM:n rahoittamat Ikäneuvo- ja Pippuri-hankkeet. Parempi arki -hankkeen maakuntatason kehittämistoiminta paikallisine toimintoineen päättyi tänä keväänä.

Pikassos toimii Pirkanmaalla yhteistyössä 22 kunnan kanssa. Asukkaita maakunnassa on noin puoli miljoonaa ja heistä 220 000 asuu Pirkanmaan keskuskaupungissa Tampereella. Väestöennusteen mukaan alueen asukasluku kasvaa edelleen.

Tampereen seutukuntaan kuuluvat Tampereen lisäksi Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Vesilahti ja Ylöjärvi. Ylä-Pirkanmaalla sijaitsevat Mänttä-Vilppula, Virrat, Ruovesi ja Juupajoki sekä Länsi-Pirkanmaalla Parkano, Ikaalinen ja Kihniö. Sastamalan seudun muodostavat Sastamala ja Punkalaidun. Etelä-Pirkanmaan seutukunta koostuu Akaasta, Urjalasta ja Valkeakoskesta.

 

 

kassos toimii Pirkanmaalla yhteistyössä 22 kunnan kanssa. Asukkaita maakunnassa on noin puoli miljoonaa ja heistä 220 000 asuu Pirkanmaan keskuskaupungissa Tampereella. Väestöennusteen mukaan alueen asukasluku kasvaa edelleen.

Tampereen seutukuntaan kuuluvat Tampereen lisäksi Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Vesilahti ja Ylöjärvi. Ylä-Pirkanmaalla sijaitsevat Mänttä-Vilppula, Virrat, Ruovesi ja Juupajoki sekä Länsi-Pirkanmaalla Parkano, Ikaalinen ja Kihniö. Sastamalan seudun muodostavat Sastamala ja Punkalaidun. Etelä-Pirkanmaan seutukunta koostuu Akaasta, Urjalasta ja Valkeakoskesta